tisdag 2 december 2008

Trist

DN idag:
Färre sjuksköteskestudenter nästa höst
Fyra sjuksköterskeutbildningar mister sin examensrätt. Det innebär att nära 800 utbildningsplatser inte kommer att tillsätts i höst.

Det tre lärosätena som mister examensrätten är Karolinska institutet i Solna, Högskolan i Skövde och Uppsala universitet. Högskolan i Skövde mister även examensrätten för specialistsjuksköterskeexamen.

- Vi gjorde en utvärderning av alla medicinska utbildningar 2006. 31 medicinutbildningar blev ifrågasatta och de fick ett år på sig att förändra sina utbildningar, säger Annika Vänje, utredare på Högskoleverket, till DN.se.

Nu har Högskoleverket gjort en uppföljning och fyra av utbildningarna klarar inte kraven. - De som går på utbildningarna får gå klart men lärosätena får inte anta nya studenter, säger Vänje.

Hon betonar dock att 18 av lärosäten godkändes efter Högskoleverkets kritik. Men KI, Uppsala och Skövde har ett stort antal utbildningsplatser.

Det innebär att nästan 800 platser inte kommer att tillsättas under höstterminen 2009. Om de tre lärosätena uppfyller kraven kommer de tidigast att kunna göra nya intagningar våren 2010.

Sandra Astnell, är elevrepresentant i programnämnden på sjuksköteskeutbildningen på KI. - Jag fick reda på detta via mejl, just nu känns det lite overkligt att det har hänt. Man känner sig lite lurad för att utbildningen är omgjord nyligen för att den skulle bli bättre. Vi har fått mer tid till vissa ämnen säger Sandra Astnell.

Nu kommer hon att lyfta frågan om utbildningens kvalité i programnämnden.
- Det är självklart att vi vill ha redat på mer om det här, säger hon.
Rektorn på KI, Harriet Wallberg-Henriksson beklagar i ett pressmeddelande att lärosätet inte blev färdigt med sitt förbättringsarbete av sjuksköterskeutbildningen.

"Vi välkomnar Högskoleverkets granskning och det är bra att de ställer höga krav. Nu ska vi intensifiera arbetet med att öka antalet forskarutbildade lärare och förbättra den kliniska utbildningen vid sjukhusen och i primärvården. Vårt mål är att så snabbt som möjligt få tillbaka vår examensrätt", säger hon i pressmeddelandet.

Mikael Bondesson

Jag är stum av förvåning över rektor H W-H beklagande. Hoppas hon kommer ligga sömnlös över den alltför minimala insatsen från KI under många år. Det har jag gjort och gör ibland fortfarande. Usch!

Den som går vilse hittar nya vägar! Åh Harriet förirra dig!

AVE!

3 kommentarer:

Pauline sa...

Äntligen. Någon gång vid tillfälle ska jag dra en historia för dig om färdig ssk från KI:s kunskaper. (dvs inte-kunskaper) Antar att du har en del liknande historier själv. Ska vi försöka ses snart? Minns du för ett år sen? Kram!

Anonym sa...

Undrar om rektorn har räknat på hur mycket av budgeten som satsas på ssk-programmet jämfört med, tja tex "flaggskeppet läkarprogrammet"?
F.ö. tror jag inte att ssk från Ki generellt sett är så mycket sämre/bättre än ngr andra ssk - mycket i jobbet kommer ju med erfarenheten. (Varför inte satsa på motsvarande AT för oss?) Det är ju tex. bristen på forskande lärare som är en del av orsaken till indragen ex.rätt. RK fick ju i sin tur kritik förra året för att utbildningen i vissa fall motsvarade gymnasienivå.

Det kommer hursomhelst bli en fantastisk vård i framtiden med akut brist på ssk - kanske det dock möjliggör för stenhårda löneförhandingar dock? Ja jävlar.

ÅÅÅH, arg är jag. Ska det vara så svårt för det "värdsberömda institutet" att sno ihop en hållbar, kvalitativ utbildning? Ett skämt!

/Emma G

Anonym sa...

(Don´t mind mina stavfel - skrev i vredesmod!!)

/E