torsdag 13 november 2008

Jag är hög!

För ett trettiotal år sen upptäckte världens vise män att den mänskliga hjärnan innehåller speciella celler (receptorer) som kunde stimuleras av opiumliknande ämnen. Detta ledde i sin tur till att man förstod att det även fanns ett ämne i kroppen som dessa receptorer reagerade på/av. Dessa naturliga substanser döptes till endorfiner. Eller eg. endogena morfiner, det vill säga kroppseget morfin.

Initialt antogs att frisättningen av endorfiner enbart äger rum i hjärnan, men nu vet man att de utsöndras i hela kroppen samt att det finns ca 20 st olika endorfiner indelat i tre huvudgrupper med olika mottagare som ger olika effekt och har olika struktur.

Den vanligaste är betaendorfiner som frigörs i stora mängder när man skadar sig. Endorfinerna blockerar då smärtsignalerna till det centrala nervsystemet, vilket leder till en smärtstillande effekt vilket förklarar varför man inte känner någon smärta direkt efter att man skadat sig. Som alla vet håller den smärtlindrande effekten inte i sig särskilt länge eftersom kroppen även tillverkar ett enzym som bryter ner endorfinerna.

Endorfiner kallas ofta för kroppens eget smärtstillande medel.Endorfinhalten i kroppen styrs av vilken genuppsättning man har. När kroppen utsöndrar extra mycket endorfiner höjs smärttröskeln. I extrema fall kan kroppen bilda endorfiner som är tusen gånger starkare än morfin.

Endorfiner lindrar inte bara smärta. De kan även påverka vårt immunförsvar, hur vi klarar av att hantera stress, psykiska sjukdomar, hjärnans utveckling, sömn, tillväxt samt åldrande. Endorfiner är helt enkelt de naturliga ämnen som har störst positiv effekt på kroppen och kallas därför ofta för belöningshormoner. Endorfiner har kemiska likheter med opium och morfin, men eftersom de ingår i kroppens normala hormonsystem är de inte skadliga.

Stimulering med endorfiner leder till eufori och lyckokänslor.

Spinnig ger en sån j-la rusch! Liksom BoBo!

AVE!

1 kommentar:

Anonym sa...

Så underbart att du fyllt kroppen med detta underbara belöningsmedel :-)

Endofin, skulle vilja ha lite nu.