måndag 6 augusti 2007

Efter vissa utsvävande och mer eller mindre hätska diskussioner under helgen och senaste veckorna tar jag mig nu friheten att utnyttja min kunskap i att granska källor, sammanställa materiel och övertyga världen om att det ALLTID är jag som har rätt...
Jag ber er nu begrunda vad filosofi är och vilken betydelse denna skola har haft för utvecklingen och världen as we know it.
Hey Darwin let´s have some fun!

Filosofins historia sträcker sig ända tillbaka till 500-talet f.Kr, och har hela tiden handlat om fundamentala och tidslösa frågor. Namnet kommer av grekiskans filos, som betyder 'vän', och sofia, som i detta sammanhang snarast betyder 'kunnande'.
Från början var filosofin ett slags allvetenskap, där enskilda vetenskaper skilts ut och blivit egna ämnen. Newtons grundläggande fysiska arbeten betecknades på 1680-talet som naturfilosofi, och i början på 1900-talet ansåg många fackfysiker att relativitetsteorin egentligen borde betraktas som ett slags filosofi.
Till skillnad från andra vetenskaper kännetecknas filosofin av att den strävar efter att upptäcka och undersöka grundläggande samband inom alla områden av mänsklig kunskap och verksamhet.
Filosofi delas upp i praktisk och teoretisk inriktning där den teoretiska filosofin (av grekiskans theoria, som betyder 'skådande' eller 'insikt') ska omfatta de delar som har att göra med allmän förståelse av världen som sådan, Metafysiken, Kunskapsteorin och Logiken.
Metafysiken - den mest abstrakta delen av filosofin, handlar om verklighetens natur och grundläggande beståndsdelar. förhållandet mellan kropp och själ (även om man hellre formulerar det som förhållandet mellan nervprocesser i hjärnan och psykiska upplevelser), och grundläggande förutsättningar för andra vetenskaper, t.ex. rummets, tidens och den fysiska verklighetens natur.
Kunskapsteorin - läran om grundläggande förutsättningar mänsklig kunskap. Traditionellt har den inriktat sig på att avgöra vilken kunskap som är absolut säker. En inriktning hävdar att sinnesorganen är de enda eller de mest tillförlitliga kunskapskällorna och enligt en annan härstammar den enda helt säkra kunskapen från rent tänkande. Men är sinnesintryck direkta avbildningar av verkligheten eller återspeglar de bara våra förhandsuppfattningar eller uppbyggnaden av vår kunskapsapparat?
Logiken - läran om korrekt och följdriktigt tänkande.
Kan man efter att ha supit in detta säga att naturvetenskapen klarar/klarat sig utan filosofins beståndsdelar under utvecklingens gång? Om big bang är grunden för allt måste man väl ändå kunna formulera vad en kropp är och hur den i förhållande till andra kroppar och materia beter sig? Och om gud har skapat världen och människan till sin avbild så har men ju ett gäng andra saker att definiera...
Skönt att vara långledig. Men tiden går som vanligt fort när man har kul.
En sista uppmaning, missa för guds skull inte serien Heroes i höst när den sänds på 4:an (eller ännu bättre ladda ner den med det samma!!)

1 kommentar:

Anonym sa...

Det var eg här min komentar skulle hamna...
så kossan:

Hehe respekt!